Søk i denne bloggen

onsdag 9. februar 2011

Hvordan utnytte dine rettigheter etter EØS-regelverket

Du kan flytte til et annet EØS-land og enten;
  • Finne deg en jobb. Du bør jobbe minst 10-12 timer i uken, og jobbe i minst 12 uker (i følge EF-domstolens praksis. Hvis du vil være på den sikre siden, bør dere kanskje vurdere å jobbe i minst 6 mnd). Dette er den sikreste løsningen. Du har da arbeidskontrakt og lønnsslipper å legge frem som bevis på oppholdet. 
  • Være selvstendig næringsdrivende.
  • Du kan ha opphold som selvforsørgende. Det krever at du har nok penger på kontoen/inntekt til å forsørge deg selv og familien din. Hvor mye penger som kreves vil variere etter hvilket land du bosetter deg. Oppholdet bør være lengre. Det sikreste vil være om dere baserer dere på å bo ute ca. ett år. Det kreves nemlig at oppholdet er reellt, og ikke bare er en lang ferie.
  • Pendle. Hvis du bor i nærheten av grensen kan du sagtens bosette deg i Sverige og pendle til jobben i Norge. Jeg vil også da anbefale at oppholdet er av en viss varighet.
  • Studere i et annet EØS-land med studielån fra lånekassen.
Videre bør dere samle annen dokumentasjon på oppholdet, som f.eks. kvitteringer for husleie, strømregninger, telefonregninger o.l.

Meld flytting til Folkeregisteret.

Søk om personnummer i landet der dere bosetter dere. (I Storbritannia; National Insurance Number).

Hvis dere har barn kan barna meldes inn i barnehage/skole.

6 kommentarer:

  1. Hei igjen,

    Vet du om det er risikabelt på noen som helst måte å melde flytting til Folkeregisteret når man har en søknad om familiegjenforening/klage på utvisning til behandling fremdeles? Jeg tenker da blant annet på forsørger kravet?

    SvarSlett
  2. Hei,

    Hvis dere bestemmer dere for å bruke EØS-løsningen, må dere melde flytting til Folkeregisteret.

    Det skal ikke påvirke klagen på utvisningsvedtaket.

    Når dere har flyttet, og da er omfattet av EØS-regelverket, vil det være EØS-reglene som gjelder når dere skal returnere til Norge.
    (Dere skal søke om opphevelse av innreiseforbud først...)

    Etter EØS-reglene kan det ikke stilles noe forsørgerkrav.

    Hvis dere velger å søke etter norske regler når dere flytter tilbake, vil inntekt du har hatt i utlandet regnes med på samme måte som inntekt i Norge.

    "Dersom du som bor i Norge er norsk statsborger, statsborger av et nordisk land eller har permanent oppholdstillatelse (bosettingstillatelse), er kravet til tidligere inntekt oppfylt hvis du har arbeidet i utlandet det siste året og hatt en inntekt tilsvarende lønnstrinn 8 i statens lønnsregulativ - dokumentert ved lønnsslipper og arbeidskontrakt, skattelikning eller liknende fra landet du har bodd i.

    Ulempen kan jo selvfølgelig være at lønningene er lavere i andre land...

    Men hvis dere velger EØS-løsningen vil det være naturlig å søke om oppholdskort når dere kommer tilbake til Norge, så da trenger du ikke å tenke på det.

    SvarSlett
  3. Hei. Lurer på om du vet om EØS løsningen funker hvis man er utvist i shengen? Kan man få det opphevet i et annet land enn Norge som man er utvist fra? Er det muligheter å bosette seg i Sverige som er med i shengen selv om man er utvist liksom? Kjæresten min er utvist fra Norge og hele shengen, vi venter barn sammen. Takk for svar. :)

    SvarSlett
  4. Hei,

    En innmelding i SIS trenger ikke å være til hinder for at dere flytter til Sverige, men
    det kommer selvfølgelig an på hvilket grunnlag kjæresten din er utvist.

    En utvisning for brudd på utlendingsloven er ikke nok til å nekte opphold etter EØS-regelverket.
    Heller ikke en straffedom alene er nok, men dersom det er snakk om en svært alvorlig overtredelse av straffeloven, eller om gjentatte lovbrudd, kan det stille seg anderledes.

    Du kan lese mer om det her;

    http://grenseloskjaerlighet.blogspot.com/2011/02/utvisning-etter-es-regelverket-kontra.html

    SvarSlett
  5. hei og tusen takk til deg for en fantastisk informasjon ønsker deg alt godt i livet. Ville spørre deg om hvor og hvordan søker man om innreisevisum til et EØS land og oppholdskort hvis det finnes et vedtak om utvisning fra Norge?
    Vet du om pensjonister som er norske statsborgere trenger privat helseforsikring til hele familien?
    Mvh
    En som er blitt glad igjen takket vare deg

    SvarSlett
  6. Hei!

    Så hyggelig å høre at bloggen min har gitt deg håp! Det er jo akkurat derfor jeg startet den.

    Jeg har startet en organisasjon som heter Grenseløs Kjærlighet som har fått sitt eget forum hvor du kan spørre om alt du lurer på angående EØS-løsningen.

    Hvilket EØS-land er det du har tenkt å flytte til? I utgangspunktet kreves det privat helseforsikring for familiemedlemmer dersom EØS-borgeren ikke oppholder seg i et annet EØS-land på grunnlag av å være arbeidstaker. Det praktiseres etter det jeg har sett ulikt i de forskjellige EØS-landene.

    Det er veldig fint om du kan logge deg inn på forumet vårt, slik at jeg kan svare på alle dine spørsmål der!

    http://grenseloskjaerlighet.com/
    http://siteground223.com/~grenselo/forum/

    SvarSlett